Nova campanya #RecooperemEspaisBuits


Recooperem espais és una campanya iniciada per SOM Gramenet per visibilitzar i promoure de manera participativa i cooperativa que els espais que es troben actualment sense ús, buits, abandonats o infrautilitzats tornin a estar plens de vida.

 

 

Recooperem espais buits

En aquests darrers anys hem vist com la crisi econòmica i financera així com l’especulació immobiliària que han colpejat el país i Santa Coloma en concret han agreujat la proliferació d’espais abandonats a tots els barris de la ciutat.

Estem parlant d’edificis que estan a mig construir; de botigues, quioscos, galeries comercials, bancs i tallers que han abaixat la persiana i sense expectatives de tornar-les a aixecar; de solars sense ús, etc.

 

Per què encetem aquesta campanya?

En termes generals, les motivacions de la campanya Recooperem espais serien:

  • Massa necessitats a Santa Coloma per a permetre el luxe de tenir espais buits. No pot ser que, per un costat, els veïns i les veïnes de Santa Coloma necessitem habitatges assequibles, zones verdes, residències d’avis, llars d’infants, locals per a joves, botigues, empreses i espais de trobada i, per l’altre, hi hagi moltíssims pisos, solars, locals, tallers i equipaments en desús i tancats.
  • Els espais abandonats es degraden i degraden el seu entorn. Són nius de porqueria i plagues. Els carrers plens de botigues tancades, cases on no viu ningú i solars abandonats són carrers sense vida.
  • En aquests habitatges, solars, botigues, tallers i equipaments que ara estan buits hi ha molt treball, molts materials i molts diners invertits, és a dir, com a societat hi hem abocat molts recursos per tenir-los ara en desús.
  • Un tipus especialment greu d’espai buit és un equipament públic que no s’utilitza. A la nostra ciutat, fruit de la inoperància dels successius governs municipals, tenim diversos equipaments infrautilitzats, i fins i tot altres d’abandonats, alguns des de fa una pila d’anys.

 

rodapremsaespaisbuits-1

 

Quins objectius tenim?

Els objectius que ens hem plantejat per assolir són:

1. Volem que s’elabori de manera participativa i s’aprovi un Pla d’usos socials dels espais buits que tingui com a objectiu activar aquells equipaments, solars, locals i habitatges, entre altres, que porten un temps en desús, mitjançant un ampli ventall de mesures que inclogui, entre d’altres:

  • L’enduriment de la política municipal envers els bancs i els fons d’inversió que mantenen habitatges buits a la ciutat.
  • La promoció de formes de masoveria urbana i del lloguer social.
  • La cessió, permanent en uns casos, temporal en altres, de solars i equipaments a entitats veïnals, artístiques, esportives i culturals perquè hi facin activitats.
  • La revitalització de locals comercials buits amb activitats artístiques.

2. Volem que l’Ajuntament activi immediatament alguns d’aquests espais per a l’ús ciutadà. Per exemple:

  • A l’antiga escola Sant Just, mentre l’equipament o el solar no tinguin un altre ús, es podrien organitzar activitats per a infants i joves.
  • En una vintena de solars buits escampats per tots els barris, l’Ajuntament podria pactar amb els seus propietaris, a canvi de rebaixar-los l’IBI, l’ús temporal dels seus solars, mentre no els necessitin, i obrir un procés participatiu entre el veïnat perquè aquest determini quin ús li vol donar.

 

rodapremsaespaisbuits-2

 

Nova web: cens dels espais buits a la ciutat

Per fer seguiment de la campanya, fer difusió de les activitats i dels avenços, hem posat en marxa la web: recooperemespaisbuits.somgramenet.cat

En aquesta web, entre d’altres, es troba el cens d’espais buits que hem començat a elaborar i que volem anar ampliant i actualitzant amb la col·laboració dels veïns i veïnes. Hi ha un formulari on es poden enviar fotos de solars, habitatges, equipaments, tallers, locals comercials, etc. indicant l’adreça i qualsevol altra informació que es tingui.

 

Visualitza el mapa a Instamaps.cat

 

Més enllà de la col·laboració puntual, la campanya Recooperem espais està oberta a totes les persones que hi vulguin participar per millorar Santa Coloma donant un ús social als espais buits.