Recooperem espais!


DONEM VIDA ALS ESPAIS BUITS, REVITALITZEM SANTA COLOMA!

logo_espais_buits_web

La crisi econòmica i financera, així com l’especulació immobiliària, han colpejat el país en aquests darrers anys. Santa Coloma no ha estat pas cap excepció. Una de les conseqüències d’aquests fenòmens ha consistit en la proliferació d’espais abandonats a tots els barris de la ciutat. Estem parlant d’edificis que estan mig buits; de botigues, quioscos, galeries comercials, bancs i tallers que han abaixat la persiana i no sembla que hi hagi ningú disposat a tornar-les a aixecar; de solars sense ús, etc. Per tot Santa Coloma hi ha cartells dient “Es lloga” i “Se vende”, o que ja fins i tot han perdut el cartell…

ReCOOPerem espais és una campanya iniciada per SOM Gramenet per tornar a la vida de manera participativa i cooperativa tots aquests pisos, locals, solars, tallers i equipaments avui abandonats, donant-los un ús social.

Perquè no pot ser que, per un costat, els veïns i les veïnes de Santa Coloma necessitem habitatges assequibles, zones verdes, residències d’avis, llars d’infants, locals per a joves, botigues, empreses i espais de trobada i, per l’altre, hi hagi moltíssims pisos, solars, locals, tallers i equipaments en desús i tancats.Perquè els espais abandonats són nius de rates i de porqueria, es degraden i degraden el seu voltant. Els carrers plens de botigues tancades, cases on no viu ningú i solars abandonats no tenen vida i gairebé fa por de passar-hi.Perquè en aquests habitatges, solars, botigues, tallers i equipaments que ara estan buits hi ha molt treball, molts materials i molts diners invertits, és a dir, com a societat hi hem abocat molts recursos per tenir-los ara abandonats.

Ajuda’ns a fer un cens de tots els espais buits aprofitables per a la ciutat. Envia’ns una foto dels solars, habitatges, equipaments, tallers, locals comercials que hi ha buits al teu barri, indicant-nos l’adreça i, a més, si ho saps, el temps que porta abandonat, el seu ús anterior i qualsevol altra informació.

 


Notícies

 

  El PSC tomba la moció per la recuperació d'espais buits

  Vídeo de SOM Gramenet amb fragments de la intervenció de Patrícia Lafuente presentant la moció i els resultats de la votació:

  Llegeix més

  Moció per un pla d'usos dels espais buits

  SOM Gramenet presenta avui al Ple Municipal una moció per a l'elaboració d'un pla per a l'ús social dels espais buits de la nostra ciutat


  ENLLAÇ: Moció de SOM Gramenet per un pla d'usos dels espais buits

  Aquesta moció té dos objectius principals:

  1. Que s'elabori, amb participació de tots els grups polítics i de les entitats, un Pla per a l’ús social dels espais buits de la ciutat. Aquest pla ha de contenir un conjunt de propostes concretes per a l’ús de tots els equipaments públics avui en desús o infrautilitzats a la ciutat, a més d’una bateria de mesures per a l’activació social del màxim nombre de solars, locals comercials, habitatges i altres espais lliures.
  1. Que es concedeixi un espai digne a totes les entitats ciutadanes que el necessitin per al desenvolupament de les seves activitats.

  Diverses entitats de la ciutat, com l'AVV Serra de Marina, els monitors del Grup Infantil del Centre Excursionista Puigcastellar o Santako Boulder (rocòdrom), han demanat paraula al Ple per fer suport a la moció.

  La presentació de la moció s'emmarca dins de la campanya "ReCOOPerem Espais Buits" que SOM Gramenet està realitzant conjuntament amb altres entitats de la ciutat. Durant la campanya s'ha fet un cens de gran part dels espais buits de la ciutat i s'han recollit les propostes de veïns i veïnes i diverses entitats per a donar-ne diferents usos.

  Llegeix més

  Entitats colomenques demanen un ús social per als espais buits que té la ciutat

  El dissabte, 28 de maig sis entitats de Santa Coloma de Gramenet (Associació de Veïns i Veïnes del Riu Nord, Associació de Veïns i Veïnes de la Serra de Marina, Boulder Santako, Monitors del CEP Puig Castellar, Ateneu Popular Julia Romera i SOM Gramenet) van fer un acte reivindicatiu a la plaça de la Vila per demanar a l’Ajuntament que redacti un pla d’usos que doni un ús social als nombrosos espais buits que hi ha a la ciutat (equipaments públics, pisos, solars i locals).

  L’acte va consistir en la realització d’una sèrie d’activitats relacionades amb allò que demana cada una d’aquestes sis entitats. L’Associació de Veïns i Veïnes del Riu Nord va portar grans fotos de la CIBA (tancada des del 2000) i del solar buit a l’avinguda de la Pallaresa, que demanen que siguin utilitzats per cobrir necessitats que té el barri. L’Associació de Veïns i Veïnes de la Serra de Marina va fer a la plaça un taller de manualitats perquè estan preparant la decoració de la festa major del barri i necessiten un local per a l’entitat. Boulder Santako va portar el seu rocòdrom i demana a l’Ajuntament un espai on poder-lo muntar de manera permanent a fi de practicar aquesta activitat esportiva. Els monitors de l’esplai del Puigcastellar van organitzar a la plaça activitats de lleure amb els infants i necessiten també un local. L’Ateneu Popular Julia Romera va muntar una taula per recollir firmes, continuant amb la seva campanya per aconseguir un centre de dia i una segona residència per a gent gran, totes dues públiques, dos equipaments que podrien aprofitar les antigues escoles Miguel Hernández (tancada des del 2000) i Sant Just (tancada el 2011), o bé la finca compresa entre els carrers Sant Carles, Santa Gemma i Francesc Viñas.

  Finalment, SOM Gramenet va seguir denunciant la gran quantitat d’equipaments, solars, pisos i locals tancats que hi ha a la ciutat i exigint que l’Ajuntament, d’una manera participativa i cooperativa, els habiliti per cobrir les múltiples necessitats que encara té la ciutat: pistes de bàsquet, futbol i petanca, alberg, residències per a la gent gran, un espai digne per al centre de salut mental, horts comunitaris, places, centres juvenils, espais d’assaig per a grups de música i teatre, pisos de lloguer social, etc. SOM Gramenet calcula que, en aquests moments, hi ha buits a la ciutat sis equipaments públics (CIBA, Miguel Hernández, antic centre Pre-Tallers, antigues dependències d’Ensenyament, antic ambulatori de Doctor Ferran i Sant Just), a més de dos d’infrautilitzats (Can Zam i el soterrani de la biblioteca central); uns 2.000 pisos, 250 locals comercials i 60 solars, tots ells buits.

  L’acte va acabar amb la confecció col·lectiva d’un enorme mural sobre totes aquestes reivindicacions, així com amb uns breus parlaments de les entitats. SOM Gramenet va anunciar que pensa portar una moció sobre aquest tema al Ple municipal del proper dia 31 de maig, i les altres entitats ja han avançat que hi demanaran la paraula.

  Llegeix més

  Acció reivindicativa a la Plaça de la Vila

  Aquest dissabte 28 de maig a les 11.00h a la Plaça de la Vila diverses entitats de la ciutat realitzarem una ACCIÓ REIVINDICATIVA per reclamar un ús social per diferents espais buits de la ciutat, en el marc de la campanya #ReCOOPeremEspaisBuits.

  Les entitats participants de l'acció són l'Associació de Veïns del Riu Nord, Associació de Veïns de la Serra de Marina, Rocòdrom, Monitors del CEP Puig Castellar, Ateneu Popular Julia Romera i SOM Gramenet.

  cartell_reb

  Llegeix més

  Sortim a marcar els solars i equipaments buits

  A la nostra ciutat hi ha molts espais buits. La campanya #RecooperemEspaisBuits pretén denunciar la situació i promoure els usos socials d'aquests llocs. En una primera fase de la campanya estem fent un recull dels espais buits de la ciutat i classificant-los segons el tipus d'espai (equipaments, solars, pisos, locals. etc. ) per tal de poder treballar més endavant amb els veïns i veïnes els usos que se'ls hi pugui donar.

  Aquesta setmana hem sortit al carrer a marcar alguns dels equipaments i solars buits:

  20160119_181152 20160119_175834 20160119_173712 20160119_182738 20160119_174021 20160119_174801

  Llegeix més